www.stalgelkenhoeve.nl of www.clunforest.eu  
line decor
 Ton en Rineke van der Toorn                                                                                                                
line decor

 
 
 
 


 
 
Import Engeland

Engeland is voor de Clun Forest het land van oorsprong. De fokkers in het grensgebied van Wales en Engeland hebben veel grotere aantallen dieren dan wij als hobbyfokkers gewend zijn. Soms is het goed om voor bloedverversing enkele dieren van overzee te laten komen.

In 2000 hebben wij samen met Gerard Scholtes en Jan Wever enkele drachtige ooien geļmporteerd. Hun nakomelingen de ramlammeren TBV 78 en de TBV 84 hebben als volbloed Engelse rammen hun waarde in de fokkerij bewezen. Vooral de TBV 84 heeft veel kampioenen voortgebracht: In 2004 werd de TBV 117 nationaal kampioen jonge rammen en werd de TBV 104 reserve nationaal kampioen bij de oudere rammen. In 2002 werd de TBV 097 nationaal kampioen ooilammeren.

In 2004 is de DAW 304 aangekocht van fokker Brian Davies uit Wales. Deze fraaie jaarling ram werd samen aangekocht met Piet Stuyts uit Midwoud. Deze ram is in 2004 ingezet op alle ooien van Stal Gelkenhoeve.
 
 

Hieronder volgt een impressie van ons bezoek aan Wales 2004.

In juli 2004 brachten wij samen met enkele andere fokkers een bezoek aan Wales. De bedoeling was om naar de Royal Welsh Show te gaan en waar mogelijk enkele dieren te selecteren voor import. De Royal Welsh Show was een belevenis op zich. Duizenden dieren bij elkaar en trotse glimmende eigenaren strak in het pak. Onze belangstelling ging natuurlijk allereerst uit naar de ten toon gestelde Clun Forest schapen. Wij troffen daar ook enkele fokkers die wij later in de week zouden bezoeken. Het was niet gemakkelijk om sommige fokkers te vinden. Veelal over smalle bergpaden en soms door stromende riviertjes vonden wij uiteindelijk onze weg. De fokkers in Wales zijn minder in aantal dan in Nederland, maar hebben beduidend meer dieren. Het is een fascinerend gezicht om enkele honderden Cluns door het landschap te zien te zien rennen. De fokkers werkten namelijk vrijwel allemaal met border collies, die de Cluns naar ons toe dreven. Wij brachten een bezoek aan de Hondu Flock van Brian Davies, waar wij onze ram uitzochten. Ook de farm van Tom Francis werd bezocht. Hier kochten wij in 1999 enkele ooien. Leuk was het ook om een kudde met de flocknaam Friesland aan te treffen. Roy Reynalds ontving ons in het dorpshuis en vertelde over de fokkerij in Wales. We hebben in totaal 5 fokkers bezocht en een aantal andere fokkers tijdens de show ontmoet. We werden zeer gastvrij ontvangen en verzeilden van de ene High Tea in de andere. Uiteindelijk werden in totaal 12 dieren gekocht en konden de voorbereidingen voor het transport geregeld gaan worden. Eind augustus heeft Diane Jasica de eerste dieren ( 2 rammen) opgehaald. De andere ooien volgden in januari 2005.


 

 
 

 
 
 ©2006 Lakemountain productions