www.stalgelkenhoeve.nl of www.clunforest.eu  
line decor
 Ton en Rineke van der Toorn                                                                                                                
line decor

 
 
 
 


 
 

Import/export Frankrijk

Ook in Frankrijk lopen enkele grote kuddes Clun Forest schapen. Zowel in de Alpen als in Nogent le Rotrou (onder Chartres) lopen kuddes van meer dan 200 dieren. Ook deze dieren stammen af van Engelse import. Sinds enkele jaren zijn hier enkele Nederlandse rammen actief. In 1999 kreeg ik contact met Joel Simon en nodigde hem uit voor een bezoek aan de Gelkenhorst en aan de nationale keuring in Ermelo. Hij was erg onder de indruk van de dieren en bestelde hier enkele rammen van verschillende bloedlijnen.

Ook in 2003 en 200 4 verruilden enkele jonge rammen de Gelkenhorst voor een amoureus avontuur in la Douce France. ( SN 127, TGI 006 en TBV 139)

Wij hebben de rammen zelf naar Franrijk gebracht en twee geselecteerde ooilammeren mee naar Nederland genomen. Deze ooien zullen in 2005 ingezet worden voor de fokkerij. JS   4040 nationaal res. kampioen ooien 2005 (Simon, Frankrijk).

Dit is een foto van de twee ooilammeren die in oktober 2004 naar Nederland zijn gekomen. Hier werpen ze nog een laatste blik op het glooiende landschap van midden Frankrijk, voordat de laadklep definitief dicht gaat.

Bijzonder is dat de lammeren hier al in september geschoren worden.(zie foto)

 

Joel Simon en Ton  bekijken een aantal Franse ooien.
Het mooi landschap waarin de schapen van Joel en Joyceline Simon grazen. 
 

Joel en Joyceline Simon hebben een kudde “St Bomer”, genoemd naar het gehucht waar de hun kudde is gehuisvest. Op de landerijen rondom de boerderij van hun vader, grazen ruim 200 Cluns. Het aardige is, dat de vader van Joel Simon zelf Texelaars fokt.” Maar”, vertelt Joel tijdens een echt Frans diner,” mijn Clun lammeren brengen aanzienlijk meer op dan de Texelaar lammeren van mijn vader. De Cluns die niet voor de fok worden geselecteerd gaan direct naar slagers en restaurants. Men is erg gecharmeerd van de lichte wildsmaak die het vlees schijnt te hebben”. Wij hebben regelmatig contact en mailen de fokkerijgegevens en keuringsresultaten door. Vrijwel jaarlijks zien wij elkaar tijdens een keuring, vakantietrip of uitwisseling van dieren. De aldus ontstane vriendschap wordt traditioneel tot in de kleine uurtjes gevierd met een goed glas wijn van het huis “ Chateau Mouton”.


 


 

 
 
 ©2006 Lakemountain productions