www.stalgelkenhoeve.nl of www.clunforest.eu  
line decor
 Ton en Rineke van der Toorn                                                                                                                
line decor


 
 
 


 
 
Clun Forest wol

De vacht
Clun Forest schapen produceren een zeer fijne downtype wolsoort met een vezelfijnheid van 28-25 micron ( hoe lager, hoe fijner. De Texelaar heeft een micron van 40)

Clun Forest vachten zijn dicht en fijn en gelijkmatig van kwaliteit over de gehele vacht en  vrij van gekleurde vezels en grof haar. De handgesponnen draden beschikken over een bijzondere elasticiteit. De roomkleurige vachten wegen tussen de 2,5 en 3,5 kilo.

Werken met wol
Rineke werkt al enkele jaren met wol. In 1997 volgde zij een cursus bij Margot Wittendorp. Margot is de eerste wolkeurmeester in Nederland en volgde haar opleiding in Engeland. Omdat Rineke zelf spint, is ze uiterst secuur in de verzorging van de vachten. Zodra de schapen geschoren zijn, haalt ze de vieze en onbruikbare delen uit de vacht en controleert of er geen strootje in de vacht is achter gebleven. Het is bijzonder vervelend om tijdens het spinnen steeds weer te moeten stoppen om stro en hooi te moeten verwijderen.
De wol is ook uitstekend geschikt om kamgaren mee te spinnen en met een enkele draad te weven. Vanwege zijn elasticiteit kan de Clun Forest wol uitstekend met mohair gecombineerd worden. Ook laat het zich goed mengen met o.a. alpaca en tussahzijde om prachtige truien van te maken. Gecombineerd of puur, de Clun Forest wol is een zeer fijne wolsoort, waar terecht veel belangstelling voor bestaat.

Verven
De wol is roomwit, daarom verven de kleuren dieper. De Clun Forest wol verft snel aan, met prachtige tinten. De wol blijft zacht. Spinnen met geverfde Clun Forest wol gaat net zo lekker als met de wol die zo uit de vacht komt. De wol blijft prachtig glanzen. Omdat de wol zo zacht is, zou je iets meer twist op de draad kunnen geven.

Informatie en verkoop van vachten
In het voorjaar (april/mei) worden onze Cluns geschoren. De vachten worden als ze goed droog zijn in stoffen zakken bewaard.

Belangstellenden kunnen via mail, gastenboek of telefoon contact met ons opnemen.

 


 

 


 
 
 2006 Lakemountain productions